Mer trogna kunder med belöningar

I en värld allt mer överfylld av annonser och budskap från alla håll och kanter blir det allt mer viktigt att lyckas behålla de kunder man lyckats locka till sig. En av de bästa sätten för att göra detta är att använda sig av ett lojalitetssystem.

Lojalitetssystemen är inget nytt påhitt även om de förr inte alls var lika avancerade. Här tänkte vi gå igenom några av de olika typerna som finns av lojalitetssystem.

 

Poängbaserade bonussystem

Det bonussystem som vi kanske först tänker på när vi hör lojalitetssystem är utan tvekan av den poängbaserade modellen. Klassiska poängbaserade system hittar vi på till exempel på flygbolagen där de samlade flygpoängen går att byta in till till exempel en hyrbil eller en gratis resa.

Även i matbutikerna brukar vi se denna typen av system där man får mer och större rabatt-checkar desto mer man handlar. Poängen kan vara knutna till hur mycket man spenderar eller någon annan parameter så timmar köpta (om det är en tjänst).

nivåer på pyramid

Nivåer

Inte allt för sällan tar det klassiska poängsystemet och kombineras med ett nivåsystem. Detta kan till exempel handla om att man får extra VIP behandling när handlat för tillräckligt mycket under en period (vanligtvis ett år). Dessa bonusar kan handla om allt från tillgång till ett VIP område som betalningstjänsten Neteller eller som i fallet med Full Tilt, gratis pengar att spela för och tillgång till en speciell butik där man kan byta in sina poäng mot än mer riktiga pengar att spela för. Om man når maxnivån får man dessutom dubbelt så många poäng.

Rabattpartners

Om företagets produkter eller tjänster fungerar väldigt bra ihop med något annat företags produkter eller tjänster så kan ett partnerskap vara mycket gynsammt. Att ge dina kunder rabatter hos andra relevanta företag ger både dina kunder mervärde utan att du behöver spendera ett enda öre. För dina partner som ger rabatterna är det hela en jättebra möjlighet till marknadsföring och bra exponering.

spelifiering

Spelifiering

Ett sätt som blivit väldigt populärt att använda för att engagera sina kunder heter spelifiering. Det hela är egentligen precis som det låter,  man omvandlar i så stor utsträckning det går konceptet till ett spel. Oftast brukar detta involvera nivåer eller levlar samt poäng eller xp som gör att man går upp i nivå.  Än så länge låter detta som vilket poängbaserat system som helst, det är dock nu det nya börjar komma in. Förutom poäng och nivåer så brukar även olika typer av utmaningar samt belöningar till dessa vara inblandat ofta i form av så kallade “badges” eller “achievements”. Helt enkelt bevis på att du har klarat något.

Oftast brukar man även ge “spelaren” en avatar som blir bättre eller sämre beroende på hur bra man “spelar spelet”. Tanken är att allt detta skall locka till handling och i slutändan, mer kunder samt försäljning åt dig.

vip

VIP-kort

I vissa fall behöver korten inte alls innehålla ett poängsystem  eller ge pengar. Istället kan man, som i Amazons fall, erbjuda så bra mervärde att man istället kan ta betalt för lojalitetsmedlemskapet.

Det hela handlar självfallet om Amazon Prime, Amazons premiumtjänst som ger innehavaren gratis expressfrakt i hela USA samt tillgång till en stor mängd digitala tjänster så som gratis TV och film-streaming från e-handelsjätten. Alla dessa olika förmåner är dyra, men det har även gjort att de kunderna genom Amazon spenderar i genomsnitt 1340 dollar per år. Något som med tanke på Amazons marginaler borde betyda cirka 355 dollar i vinst per premiumkund.

Amazon har dock på grund av de allt bättre innehållet och stigande transportkostnader fått höja priset för tjänsten från 79 dollar till 99 dollar.

Sammanfattningsvis, är alternativen när man vill bygga lojalitet många. Vad man bör välja varierar därmed kraftigt beroende på vilken produkt eller tjänst man levererar.